Vrieshuis Roemaat locatie
Vrieshuis Roemaat

Wat een juiste energie inkoopstrategie oplevert voor Vrieshuis Roemaat

arrow left
overview icon
arrow right

Eind 2024 klopte vrieshuis Roemaat aan bij QING. Vrieshuis Roemaat is gespecialiseerd in het invriezen, bewaren, tempereren, en verpakken van voedselproducten.

Net als veel andere vrieshuizen in Nederland kreeg ook vrieshuis Roemaat steeds vaker te maken met stijgende energieprijzen.

Vooral torenhoge elektriciteitsprijzen zorgden ervoor dat het vrieshuis naar oplossingen moest gaan zoeken. Voor hulp werd QING ingeschakeld.

Opdrachtgever
Vrieshuis Roemaat
Vraagstuk
Elektriciteitskosten laten dalen door een nieuwe inkoopstrategie te ontwikkelen
Toegepaste tools en expertises:

Complexe kennis over energiemarkten, data analyse

Elektriciteitsmarkten

Elektriciteit kan worden ingekocht op de (lange) termijnmarkten, de dagmarkt (ook wel EPEX of day-ahead), de intraday markt (minder relevant voor consumenten), en wanneer er geen elektriciteit word ingekocht wordt de onbalansprijs betaald.

De afgelopen jaren is de dagmarkt goedkoper uitgevallen dan de termijnmarkten en om die reden werd besloten om de termijninkoop te verkopen en voortaan per dag elektriciteit in te gaan kopen.  

Het grootste nadeel van de dagmarkt is dat de prijzen per uur significant kunnen verschillen. Bij (zeer hoge) prijzen kan het dus slim zijn om minder energie in te kopen. Wanneer men inkoopt op de dagmarkt zijn de prijzen alleen nog niet bekend.

Daarom heeft QING een voorspellingstool ontwikkeld voor Roemaat. Met deze tool kan Roemaat inschatten wanneer de prijzen te hoog worden en kan er strategisch minder energie worden ingekocht op dure uren.

Er moet de volgende dag dan ook daadwerkelijk minder energie worden gebruikt. Daarover gaat QING met de klant in gesprek; welke machines kunnen worden uitgezet of op een ander moment worden aangezet. Deze vermogensafname of verschuiving leidt -in combinatie met slimme inkoop- tot lagere kosten van elektriciteit.

''De samenwerking met QING liep al sinds het begin heel soepel. Het is een erg kundige partij.''

Bram Roemaat, COO Vrieshuis Roemaat

De QING'se werkwijze

Vooraf aan het traject was voor Vrieshuis Roemaat duidelijk wat ze te wachten stond. Zowel wat QING zou uitvoeren en opleveren, maar ook enkele actiepunten vanuit Roemaat, zoals het opleveren van de juiste data aan QING. Op deze manier blijven we het hele project snel en effectief werken, en lopen we geen vertraging op. Zo gaat dat bij QING.

Ook hield QING op regelmatige basis korte gesprekken met Roemaat, om zo de nieuwste bevindingen toe te lichten.

Vaak leiden deze gesprekken ook weer tot nieuwe input van de klant, en zo worden de klanten goed meegenomen in ons proces. Dat is belangrijk, want op die manier wordt het duidelijk hoe de klant ook in de toekomst onze huidige adviezen kan gebruiken.

No items found.

De kracht van een optimaal werkend zonnesysteem

Ook hebben we inzicht gegeven in het elektragebruik en de zonne-opwek van Roemaat. Daaruit bleek dat de zonnepanelen het afgelopen jaar relatief weinig zonne-energie opleverden.

QING adviseerde om de curtailmentstrategie (de strategie om zonnepanelen uit te zetten bij negatieve prijzen) anders in te richten. Nu werden de zonnepanelen veel te vaak uitgezet.  

Netcongestie

Ook in achterhoek, de regio van Roemaat, is er sprake van netcongestie. Roemaat zelf ondervindt daarvan nog geen gevolgen, maar dat is nog geen reden om daar niet nog eens preventief op in te zoomen. Netbeheerders bieden namelijk zogenaamde congestiecontracten aan. Deze zijn juist bedoeld voor partijen die vermogen over hebben.

Tegen een vergoeding kunnen deze partijen tijdelijk een deel van het vermogen vrijgeven. Zo hebben we Roemaat ook aanbevolen om zelf proactief met een voorstel te komen richting de netbeheerders. In de nabije toekomst hebben de netbeheerders namelijk de bevoegdheid om contractvermogen af te pakken.