Hoe garanderen we het bestaansrecht van een bedrijf in de productie-industrie? Veel producenten houden zich bezig met dit vraagstuk, en dat geldt ook voor Leerdam Crisal Glass.
LC Glass en QING hebben de afgelopen tijd samen hard gewerkt om de productie klaar te stomen voor de toekomst, bestand tegen de huidige uitdagingen op het gebied van energie die de industrie nog te wachten staan.
Er is hard gewerkt aan het verbeteren van de elektrificatie-ambities van de fabriek in Leerdam. En met succes.
Data-analyse, flexibiliteitsanalyses, kennis over netcongestie
Leerdam Crisal Glass is een van de grootste fabrikanten van glazen tafelwaren in Europa, met een geschiedenis die teruggaat tot 1765. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt hoogwaardig glaswerk onder de gerenommeerde merken Royal Leerdam en Onis.
LC Glass wil verduurzamen en moet daarvoor zogenaamde ‘’elektrische boosting’’ voor hun ovens toevoegen. Wat is dat precies? De grootste energieslurper bij de productie van glas is de oven. Die oven werd met gas verwarmd. Nou kan de oven ook met elektrische elementen verwarmd worden, en dat noemen we boosting. Dit boosten zorgt voor lagere emissies.
Toch bleek boosten lastig te zijn omdat uitbreiding van hun elektrisch vermogen niet mogelijk was door de tekorten op het net. Ook LC Glass ondervindt de gevolgen van netcongestie. Daarnaast hebben ze te maken met andere partijen binnen hun gesloten distributiesysteem (GDS, een gedeelde elektriciteitsaansluiting).
Ons gezamenlijke doel was om oplossingsmogelijkheden te identificeren en deze uit te werken. Het benodigde resultaat: zoveel mogelijk boosting toe passen tot netverzwaringen zijn toegepast.
Vooraf aan het traject was voor LC Glass duidelijk wat ze te wachten stond. Zowel wat QING zou uitvoeren en opleveren, maar ook enkele actiepunten vanuit LC Glass, zoals het opleveren van de juiste data aan QING. Op deze manier blijven we het hele project snel en effectief werken, en lopen we geen vertraging op. Zo gaat dat bij QING.
Het traject ging als volgt:
Al snel konden we patronen vinden in de gemiddelde dagelijkse consumptie. Zo kwamen we vrij rap tot de conclusie dat het grootste gedeelte van de tijd een grote hoeveelheid theoretisch beschikbaar vermogen vrij was om te gebruiken. De afbeeldingen hieronder laten zien hoe deze resultaten er ongeveer uit zagen voor de klant.
QING vond meerdere oplossingen voor het vraagstuk van LC Glass. Zo waren de belangrijkste punten:
Door de analyses van QING heeft LC Glass nu inzicht in de resterende capaciteit van hun aansluiting. Ze hebben een concrete lijst met oplossingsrichtingen en advies voor vervolgstappen.
Zit jouw bedrijf in een vergelijkbare situatie? Wil je efficiënt elektrificeren, of loop je tegen netcongestieproblemen aan?