Ontdek hoe CubeCold haar energie-inkoopstrategie heeft geoptimaliseerd op hun bedrijfs- en risicosituatie.
In de wereld van energie-inkoop draait alles om slimme strategieën. Voor bedrijven zoals CubeCold kan de juiste strategie het verschil betekenen tussen aanzienlijke kostenbesparingen en onnodige uitgaven. Om de bedrijfsactiviteiten te kunnen blijven doen is het essentieel dat zij zich wapenen op de energiemarkt. Hoe vind je de juiste balans tussen inkopen op de dagmarkt en/of op de lange termijn markt?
CubeCold, een toonaangevende dienstverlener in de temperatuur gecontroleerde voedsellogistiek, stond voor uitdagingen in het beheersen van energiekosten over hun uitgebreide netwerk van koel- en vrieshallen. Met meer dan 20 vestigingen verspreid over meerdere landen, is overzicht en inzicht krijgen in het energieverbruik een complexe taak.
CubeCold kocht alle energie in op de dagmarkt, waar ieder uur een andere prijs geldt. Dat maakte het bedrijf kwetsbaar voor plotselinge prijsschommelingen.
Een voorbeeld: tijdens de energiecrisis van afgelopen jaren werden ze hard getroffen. Energieprijzen fluctueerden en stegen enorm. Voor CubeCold bleek het opkomen met een solide strategie om zich hiertegen te wapenen lastig.
CubeCold wist daarnaast dat een flexibel gebruik van energie op het net mogelijk was met hun machines, maar het ontbrak aan overzicht en inzicht om dit optimaal in te zetten.
CubeCold wilde een energie-inkoopstrategie ontwikkelen die haar bescherming bood tegen marktvolatiliteit en tegelijkertijd haar operationele kosten verlaagde. Het doel was om een optimale balans te vinden tussen prijszekerheid en flexibiliteit van hun energieverbruik. En dat op basis van het juiste risicoprofiel dat past bij CubeCold.
"Dankzij de nieuwe energie-inkoopstrategie van QING kunnen we nu proactief reageren op marktschommelingen en onze kosten beter beheersen." Frans van Helden - CFO bij CubeCold
Om tot de juiste energie-inkoopstrategie te komen kreeg CubeCold eerst inzicht in wat de gevolgen zijn van de huidige strategie. Ook werd in kaart gebracht wat belangrijker is: altijd de laagste energieprijs met alle risico’s, of zekerheid van een vaste prijs? Het is belangrijk dat dit past bij de nieuwe energie-inkoopstrategie.
De flexibiliteit van bedrijfsspecifieke processen werd vervolgens in kaart gebracht. Zo keken de energieconsultants van QING onder andere naar wat er gebeurde als er op bepaalde momenten minder energie verbruikt zou worden in een vriescel door een temperatuur aanpassing. Dankzij simulaties kon dit risicoloos worden doorgerekend zonder het bedrijfsproces direct aan te passen.
Dankzij historische en bulk data analyses van QING kreeg CubeCold inzicht in haar positie op het spectrum van dagprijzen versus lange termijn inkopen. Hierbij werden alle voor- en nadelen per scenario inzichtelijk gemaakt.
Door de best en worst case scenario’s weet CubeCold nu welke risico’s deze scenario’s vormen voor de bedrijfsvoering. Nu en in de toekomst. Op basis hiervan kon het bedrijf een juist risicoprofiel definiëren om tot een nieuwe energie-inkoopstrategie te komen.
CubeCold koos ervoor om minder afhankelijk te zijn van de dagmarkt. Dit houdt in dat 50% van de energie via de dagmarkt wordt ingekocht en 50% op de lange termijn markt. De focus ligt op het vermijden van pieken in energieprijzen en het maximaliseren van besparingen.
Met de implementatie van deze nieuwe energie-inkoopstrategie kan CubeCold aanzienlijk besparen en haar risico's beter beheersen. Dankzij het implementeren van een Energie Management Systeem zorgde CubeCold ervoor dat de besparingen die uit de simulaties zijn verkregen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.
CubeCold weet nu hoe zij moeten handelen in tijden van crisis en gunstige marktomstandigheden. Het bedrijf weet welke opties er zijn en wat juist is om te doen in iedere situatie. Hierdoor kunnen zij vroegtijdig acteren op de snel veranderende energiemarkt.
Benieuwd of jouw huidige energie-inkoopstrategie juist is voor je bedrijfsprocessen en risico’s? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.