Wat is MOOI-ABLE?
Nederland staat voor de uitdaging om tegen 2050 de gebouwde omgeving klimaatneutraal te maken. Terwijl gemeenten zich vooral richten op grootschalige warmtenetten voorwoonwijken, blijft de verduurzaming van de warmtevraag op bedrijventerreinen vaak onderbelicht.
Bedrijven zoeken oplossingen om hun energievoorziening te verduurzamen zonder dat dit ten koste gaat van hun bedrijfsvoering. Het project" Actiegericht op Bedrijventerreinen Leren over Energie-uitwisseling"(ABLE) speelt hierop in door de ontwikkeling van kleinschalige uitbreidbare warmtenetten te versnellen.
Innovatieve oplossing voor bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen hebben te maken met diverse uitdagingen, zoals de elektrificatie van warmtevraag en logistiek, de integratie van duurzame energieopwekking en netcongestie. ABLE richt zich op de ontwikkeling van flexibele en uitbreidbare warmtenetten die bedrijven helpen om efficiënter met energie om te gaan. Door het identificeren van kansen en het wegnemen van technische, economische, en organisatorische barrières, faciliteert ABLE een toekomstbestendig energiesysteem waarin warmte-uitwisseling en netcongestie op een slimme manier worden aangepakt.
Samenwerking voor impact
Het project ABLE wordt geleid door TNO en uitgevoerd in samenwerking met Transitiemakers, Groendus, en QING. De samenwerking stelt ons in staat om een concept te ontwikkelen en te testen op drie bedrijventerreinen: Bunschoten, Zaltbommel en Veenendaal. Deze concepten biedt bedrijven, gebiedsregisseurs en energieadviseurs concrete handvatten om kleinschalige warmtenetten succesvol te implementeren.
Van concept naar realisatie
Een van de kernpunten van ABLE is het ontwikkelen van een praktisch toepasbaar ontwikkelpakket dat bedrijven begeleidt van initiatie tot exploitatie. Dit pakket bevat tools en inzichten die helpen bij het versterken van de businesscase, waardoor besluitvorming sneller verloopt en proceskosten worden verlaagd. Ons doel is om een vliegwieleffect te creëren en de toepassing van warmtenetten op bedrijventerreinen te versnellen.
Verdere samenwerking
Het project wordt uitgevoerd met subsidie van Topsector Energie van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. Naast QING Sustainable en TNO zijn er diverse andere projectpartners betrokken, waaronder Saxion Hogeschool, Greenvis, Syntraal, To Realize Concepts (2RC), Energy Freedom, ROM Utrecht, Voestalpine, Baas Coldstore, Coöperatie Duurzame Bedrijventerreinen Zaltbommel en Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal.
Wij hebben er zin in!
Meer weten: lees verder op de website van TNO.